Consenso

Plan route

Plan hier uw routeManuele lymfedrainageHet menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen. Oneindig veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen ( bacteriën) en het uitwisselen van stoffen ( bouw- en afvalstoffen) en/of van gassen ( zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie van ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

  Volgens de Methode van Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Door een bepaald ritme openen en sluiten de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes,want alleen dan kan al het overtollige vocht goed worden afgevoerd.
De behandeling, heeft plaats bij een aangename temperatuur en een uiterst ontspannen sfeer. Om dit te bereiken wordt verzocht niet tijdens de behandeling te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal (vrijwel) pijnloos zijn. De massage begint bij de lymfklieren van de hals (de basis), gevolgd door afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

 

De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Voor mensen met o.a.:
zwellingen (lymfoedeem, zwellingen na een ongeval/operatie), verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen/letsels, dystrofieën, reuma(ontstekingen), slijtage, klachten aan het zenuwstelsel (o.a. M.S. gezichtsverlamming, migraine), klachten als gevolg van stress (o.a. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen). Keel- , neus- , en ooraandoeningen., huidproblemen (o.a. chronische eczeem, acné , littekens. Longaandoeningen (o.a. chronische bronchitis, longemfyseem, astma. Bloedcirculatiestoornissen (o.a. glaucoom, etalageziekte, open wonden. Orgaanklachten (o.a. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt. Vaak wordt er naast de manuele lymfedrainage ook een lymftape (kinesiotape) geplaatst (o.a. oedeem, verstuiking) voor een snellere herstel.