Consenso

Plan route

Plan hier uw routeKruidengeneeskundeKruidengeneeskunde (fytotherapie) is een zeer oude geneeskundige methode die gebruik maakt van plantaardige materialen om ziekte en kwalen te behandelen. De geneeskrachtige werking van kruiden kan helpen een ziekte te bestrijden en iemands herstel te bevorderen.

Kruiden hebben een zeer veelzijdige werking. Niet alleen werken ze op emotioneel vlak, ze kunnen ook het lichaam reinigen (doordat ze uitscheidingsorganen stimuleren), de weerstand van het lichaam verhogen (doordat ze rijk aan vitaminen en mineralen zijn), bepaalde lichaamsfuncties beïnvloeden (door hun inwerking op een bepaald orgaan) enz. Er zijn bovendien vele kruiden die werkzame stoffen tegen meerdere ziektebeelden tegelijk bevatten.

Veel reguliere geneesmiddelen zijn afgeleid van recepten uit de kruidengeneeskunde. Vroeger stonden de kruidengeneeskunde en de reguliere geneeskunde niet zo ver van elkaar af. Ongeveer 200 jaar geleden heeft de maatschappij echter besloten de regulier geneeskunde te omarmen en de natuurgeneeskunde als ´alternatief´ te zien of zelfs helemaal te verwerpen. Juist de combinatie van de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde maakt de gezondheidszorg vaak compleet.

Typische klachten waarbij de kruidengeneeskunde een rol kan spelen zijn onder andere: slaapproblemen, angsten, vermoeidheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn/migraine, concentratiemoeilijkheden, allergieën, chronische verkoudheid, overgewicht.